kolmapäev, 25. juuni 2008

Mälestus kaunist kodust












Kunagi meil oli kaunis kodu ....
Fotod: Madli Vitismann ja Merike Viilup
16. juuni 2008






Pirita-Kosel langes hiljuti tularoaks Eesti Ajakirjanike Liidu endine suvekodu. Liidu õitseaegadel ehitas ajakirjanike liit Pirita jõe kõrgele kaldapealsele uhke peamaja ja seejärel väiksem puhkemaja, kompleksi juurde kuulus ka korralik tenniseväljak. EAL liige Austraalias Tiiu Salasoo meenutab veel praegugi soojalt, kuidas ta enne sõda väikese tüdrukutirtsuna oma ajakirjanike liidu peasekretärist isaga seal aega veetis.

Okupatsiooni algusajal võttis nõukogude võim ajakirjanike liidult maa ja majad ära, see liit lõpetas tegevuse. Majadesse siginesid uued asukad, kes ei hoolinud just palju ei oma kodust ega selle ümbrusest. Uue iseseisvuse ajal tagastati räämas majad ja risustatud maa õigusjärglasele, praegusele Eesti Ajakirjanike Liidule. Liit päris majad koos sundasukatega, kellest nii mõnelgi ei olnud ette näidata isegi kasutusõigust tõendavat dokumenti. Äsja elu sisse puhutud liidul ei käinud jõud sülle kukkunud varast ja sundüürnikest aga üle. Suurejoonelised plaanid Rahvusvahelise Ajakirjanike Kodu loomisest jooksid liiva. Muinsuskaitse alla võetud maja sidus liidu käsist ja jalust, tellida jõuti veel maja renoveerimise eskiis- ja tehniline projekt. Siis oli jõud otsas. Viimases hädas pandi krunt koos majade ja üürilistega müüki. Kiiresti ilmus ostja. Uus omanik tegi seda, mis olnuks mõistlik teha hoopis toonasel EAL juhatusel. Detailplaneeringuga jagati maalahmakas soliidseteks kruntideks ja müüdi suure vaheltkasuga edasi. Nüüdseks toretsevad seal luksusvillad, kunagised EAL-le kuulunud majad jäeti aga saatuse hooleks, lootuses, et väljakannatamatute tingimuste tõttu haihtuvad lõpuks ka elanikud. Enesestmõista kadus nagu imeväel uhkelt peamajalt ka muinuskaitse.... . Õnneks jäi liidule alles üks 900 m2-ne tükikene, mis esimese hooga jäeti kohtuvaidluse tõttu liidule tagastamata. Sellest aga võib-olla hiljem. Küll aga võib öelda, et otsale on jõudmas ühe kuulsa maja kuulsusetu lõpp, mida oligi viimastel aastatel oodata.

Naistoimetajate Ühenduse liikmed käisid EAL aastapäeval, 16. juunil Metsakalmistul ajakirjanike liidu hauaplatsi korrastamas, ühtlasi põikasime vaatama, mis kunagisest ajakirjanike kodust alles on jäänud. Pilt oli üsna troostitu - täpselt selline, nagu Madli fotoaparaadi ette jäi.

Merike Viilup