neljapäev, 13. september 2012

Kaks kauget külalist kohtusid Eestis

Madli Vitismann
12.09.2012

Fotol EESTI NAISTOIMETAJAD külalisega. Vasakult kolmas Elisabeth Costa, tema kõrval Tiiu Salasoo. Ees vasakul naistoimetajate juht Merike Viilup ja paremal perenaine Eve Osa.


 Esmakordselt külastas Eestit ajakirjanike maailmaorganisatsiooni juht Elisabeth Costa. Brüsselis paikneva Rahvusvahelise Ajakirjanike Föderatsiooni IFJ peasekretär Elisabeth Costa on Brasiiliast pärit tunnustatud teleajakirjanik. Ta on esimene IFJ naisjuht ning esimene juht väljastpoolt Euroopat. Sellesse Euroopa ossa - ta tuli Helsingi kaudu - sattus Elisabeth Costa üldse esimest korda.
 
Samal ajal viibis Eestis, nagu ikka suviti, Tiiu Salasoo Austraaliast. Tänavu sai ta 80-aastaseks ning tähistas seda koos oma suure pere ning Eesti sõprade-tuttavatega juulis Tallinna lõunamaal - botaanikaaia palmimajas. Eesti Naistoimetajad esitasid tänavu Tiiu Salasoo Wiedemanni auhinna kandidaadiks.
 
Eesti Naistoimetajad on ühing, mis koosneb enamjaolt Eesti Ajakirjanike Liidu liikmetest. Muu tegevuse hulgas annab ühing igal sügisel välja Hea Sõna auhinda. Suvine koosolek nii auhinnakandidaatide vaagimiseks kui ka sügise-talve plaanide arutamiseks oli kavandatud ühe liikme koduaia murul.
 
Et see koosolek ja ajakirjanike maailmaorganisatsiooni juhi Tallinna-visiit ühele ajale sattusid, soovitas Eesti Naistoimetajate juht Merike Viilup ka kauge külalise kaasa võtta. Nii sattus Elisabeth Costa oma selles Euroopa nurgas viibimise esimestel tundidel Eve Osa kenasse aeda marju sööma ja eesti toite proovima. Ent mõlema lõunapoolkera daami kohtumisel oli vastastikku üllatus suur.
 
Elisabeth Costa sai ühekorraga lauanaabrilt meeldejääva ajalootunni, sest Tiiu Salasoo rääkis ka oma isast, tuntud ajakirjanikust Evald Jalakast. Muidugi selgitas sedagi, kuidas ta pärast sõda kaugele Austraaliasse sattus. Ühtlasi sai sel taustal mõne lausega läbi võetud Eesti Ajakirjanike Liidu ajalugu ning sõjaaegne ja -järgne katkestus selles. 1919. aastal asutatud Eesti Ajakirjanike Liit on vanem kui 1926. aastal asutatud IFJ, nii olid ka eestlased kindlasti rahvusvahelise organisatsiooni asutajate hulgas. Oma sõjajärgne katkestus oli ka sel organisatsioonil.
Brasiillanna rääkis, kuidas ta Brüsselis merd taga igatseb ning kasutab iga võimalust kodumaal käia. Küsis aga, kas Tiiu Salasoo tõepoolest igal suvel teisest maailma otsast Eestisse tuleb.
Teistel koosolekus osalejatel jäi üle nentida, et kindlasti on seesugune koosolek õuemurul Brüsseli-ametniku jaoks nii ebatavaline, et Eesti jääb talle meelde kui üks ere laik. Tiiu Salasoo pakkus sellele veelgi heledust lisaks.

 

Kommentaare ei ole: