esmaspäev, 17. juuli 2017

Maalilaager Udikal



Udika talu asub Pärnu külje all Sauga vallas Nurme külas.
Vaatamata kesisele suveilmale oli taevataat meiega lahke -  meelitasime välja tervelt kolm päikeselist päeva.

Esimese päeva märksõnaks sai ÜHISMAALIMINE, mis tähendas seda, et Aital oli kaasa võetud suur lõuendkomplekt koos pintslite ja nummerdatud värvitopsikutega ning maalijal tuli vaid järgida lõuendil oli ette joonistatud kaunist roosimustrit ja värvinumbreid.




Päeva edenes lõid käed külge ka  pere- ja naabrirahva suured ning väikesed.




Teine päev.
MEES, NAINE ja MERI
Uue kunsti muuseum Pärnus.

Teoks sai vihmase ilma varuplaan - XXIV rahvusvahelise aktinäituse külastus.
Mark Soosaar, näituse kuraator: "Kirjanikuna armastas Lennart Meri lausuda, et meri ühendab. Presidendina näitas Lennart, et Läänemere ääres on see võimalik ja ka väga vajalik. Mitte ainult helis ja pildis, mitte üksnes kirjasõnas ning kivikujus, vaid iga inimese mõttes ja teos. Eriti aga avameelses suhtluses, kus nagu armastajatelgi pole teineteise ees saladusi. Alasti meres oleme me kaasteelised, kes üksteist vajame, kelleta me ellu ei jää. Nende mõtetega sai kokku pandud meie sellesuvine aktinäitus.
Meri nagu Lennartki oli ja on äraarvamatu. Täna tormab nagu lendav aeg, homme seisab kui plankvaga mees vägeva naise ees - nii sõnavad kihnlased. Aga meri võib olla ka tasakaal, kui teda näha Aili Vindi silmadega. Seepärast hoiabki väljapanekut koos ühe eesti parima meremaalija looming."

Gunars Binde (Läti) KALAMEHE PRUUT
foto 1968

Merike Sule-Trubert
KOIT
HÄMARIK
foto

Aili Vint
PÄIKESESÄHVATUS
õli lõuendil 2011

Aktinäitust jagus mitmesse saali ja töid oli äärest ääreni. Igal juhul oli vaatamisväärset kuhjaga ja taevaluukidest allasadav vesi ei tundunudki enam ebamugavalt märg.
Lipsasime läbi veel Ammende villast, mis sedapuhku meelitas ligi maailmakuulsa juveliiri Faberge nimega. Hämaravõitu eessaalis köitsid pilku vitriinikesed kaunite ehetega, mis siiski vaid inspireeritud P.C.Faberge loomingust.


Pisut elevust naistoimetajate ridades ja oligi viimane aeg suund Sauga poole võtta.
Karge õhtupoolik sundis pererahva riidekapist soojemaid kehakatteid õngitsema ja loomepalang võis vallanduda. Kes haaras pintsli, kes kaamera, kes midagi hoopis toekamat.